fbpx
Groteski

Opiskelijayrittäjyys

Heinäkuun alussa Lappeenrannan teknillinen yliopisto järjesti uusille tietotekniikan opiskelijoille code camp tapahtuman. Siellä opiskelijat pääsivät kaikessa rauhassa tutustumaan uuteen opiskelupaikkaansa ja opetushenkilökuntaan, sekä tietysti kanssa opiskelijoihin. Minä olin myös mukana osallistumassa tapahtumaan, kuten myös viime vuonna. En tosin ollut mukana koodaamassa tai järjestämässä tapahtumaa, vaan yritysvieraana. Pelkästään ajatus yritysvieraana olemisesta kohottaa itsetuntoa huomattavasti, minä, meidän yritys, vieraanaa yliopiston tapahtumassa. Ei tätä voinut edes kuvitella kun yritystämme perustettiin. Kaiken lisäksi minulta haluttiin puheenvuoroa/esitystä uusille fukseille. Aivan kuten viime vuonna niin sain myös tällä kertaa käytännössä vapaat kädet mistä puhuisin.

2015-07-10 17.19.09 HDR
Toimitimme paitoja osallistuneille ja mukeja palkinnoksi code campin voittaneille.

Vuosi sitten sivusin lähinnä yrityksemme syntyä ja opiskeluaikaamme. Tänä kesänä päädyin opiskelijayrittäjyys näkökulmaan. Tästä tapahtumasta ja minun esityksestä on nyt vajaa kuukausi. Minua jäi silti vaivaamaan muutama asia. En sanonut aivan kaikkea mitä olin ajatellut. Jälkikäteen mieleeni on juolahtanut myös kasoittain muita asioita jotka olisi ehdottomasti pitänyt sanoa. Joitakin asioita sanoin aivan liian ympäripyöreästi vaikka ne olisivat ehdottomasti vaatineet lisää selitystä ja lihaa luiden päälle. Esityksen pitämisessä tulee tietysti aika vastaan, enhän voi siellä edessä seistä tai minun tapauksessa istua pöydällä ja höpistä omiani koko päivää. Ajattelinkin nyt suoltaa tämän kaiken kirjallisessa muodossa, joten ehkä joku muukin hyötyy tästä pohdinnasta, jos ei hyödy, no minkäs tekee sitten. Olen suunnitellut tälle myös jatkoa, joten tässä ei suinkaan ole aivan kaikki. Huomiona sanon, että seuraava teksti ei ole mitenkään absoluuttinen totuus. Se on minun oma näkemykseni ja kokemukseni yrittämisen ja opiskelun yhdistämisestä.

Opiskelu korkeakoulutasolla ei ole aivan ilmaista, siitäkin huolimatta että valtio maksaa opintotukea. En ole viiden vuoden aikana tavannut yhtäkään opiskelijaa joka ei olisi hankkinut lisätuloja opintotuen rinnalle. Tulivat nämä tulot sitten käymällä töissä opintojen aikana, kesätöistä, säästöistä jotka on kertynyt ajan kanssa tai muualta mistä nyt tuloja voi saada (lue. vanhemmilta). Kaikki hankkivat käytännössä lisätuloja jostain. Suurin osa käy lukukausien välissä kesätöissä ja/tai ovat osa-aikaisesti töissä myös lukukausien aikana. Näille kaikille jotka käyvät töissä opintojen aikana on normaalin palkkatyön lisäksi mahdollisuus luoda jotain omaa, ryhtyä yrittäjäksi yksin tai porukassa. Tietysti ennakkoon pitää tietää ja tuntea omat mahdollisuudet. Esimerkiksi sairaanhoitoalaa opiskelevan saattaa olla vaikeaa ja jopa erittäin turhaa perustaa omaa yritystä, saati sitten saavatko he edes perustaa omaa yritystä. Noin lähtökohtaisesti jos siihen on järkevät kantimet niin miksi ei. Esimerkiksi IT alalla mahdollisuudet omaan yritykseen ja asiakaskunnan hankkimiseen ovat erittäin hyvät ja jopa kannattavat. Erilaiset verkkokaupat ja konsulttipalvelut ovat myös tapauksesta riippuen erittäin helposti toteutettavissa.

Yrityksen perustaminen eroaa aika monella tapaa perinteisestä palkkatyöstä jossakin ulkopuolisessa yrityksessä. Erityisesti opiskelijalle nämä erot tulevat huomattavan tutuiksi. Ulkopuolelta töitä hakiessa opiskelija voi kohdata tilanteita joissa työtä ei välttämättä ole yksinkertaisesti saatavilla tai se ei vastaa ollenkaan sitä mitä opiskelee. Yrityksen perustamalla voi opiskelija vaikuttaa itse siihen mitä hän tekee. Työn kuva on yleensä huomattavan paljon lähempänä sitä omaa alaa, tai omia kiinnostuksia noin muuten. Tietysti yrittäjänä kohtaa ennemmin tai myöhemmin tilanteen jossa asiakkaita ei vain ole tai tarkemmin ei ole vielä tullut vastaan sitä seuraavaa keissiä tai tilannetta jossa potentiaalinen asiakas ymmärtää mitä nuori yrittäjä voi tarjota. Näitä yrittämisen ongelmia ruodin tulevaisuudessa lisää.

Yrittämisen ja itselleen tekemisen myötä tulee myös aivan erilainen vastuu työstä, asiakkaista ja työn tuloksesta kuin mitä palkkatöissä on. Yrittäjä on itse vastuussa töiden hankkimisesta, työn edistymisestä ja erityisesti työn lopputuloksesta. Kukaan muu ei ole osavastuussa. Apua toki on saatavilla jos ja kun sitä osaa pyytää, mm. TE-keskus ja muut yrittäjät ovat hyvä avun ja tiedon lähde. Onneksi suurin osa asiakkaista on mukavaa porukkaa ja ymmärtävät. Opiskelijan näkökulmasta syntyy kiusallisia tilanteita kun deadline on asiakkaan kanssa sovittu keväälle juuri pahimpaan tenttiruuhkaan. Meidän asiakkaista kaikki ovat ymmärtäneet tämän ja monet jopa sanoneet, että ensisijaisesti hoitakaa koulu. Joten mielestäni tämä ei ole millään muotoa iso este, kunhan vain kertoo tästä asiakkaalle riittävän ajoissa ja selkeästi. Aika usein tulee kyllä asiakkaiden kanssa höpistyä niitä näitä koulusta ja yrittämisestä joten melkein kaikki ymmärtävät jo siinä kohdin, että elämässä on yrityksen lisäksi muutakin tärkeää joka pitää hoitaa. Toisaalta välillä käy niin, että asiakas soittaa joulupäivänä ja haukkui meidät aivan kokonaan, virheestä joka ei johdu meistä tai ole edes meidän mahdollista korjata. Tästä huolimatta teimme parhaamme ja saimme homman korjattua parissa vuorokaudessa Tässä kyseisessä tapauksessa se ei kuitenkaan riittänyt, asiakas päätti silti pitäytyä kannassaan ja syyttää meitä tapahtuneesta. Näitä yksittäistapauksia löytyy aina, jos joku ei raivostu Prisman parkkihallissa ajotavastasi niin sitten se tapahtuu jossakin muualla. Näistä tapauksista pitää vain kantaa se oma vastuu ja erityisesti oppia.

Yrityksen perustaminen on mielestäni turhaan demonisoitu. Aivan liian moni tuttu kyselee meiltä jatkuvasti, että miten uskallat, eikö yrittämisessä ole aivan järkyttävän suuret riskit. Ei ole. Tietysti riskejä on, aivan kuten missä tahansa muussa mitä elämässä tapahtuu. Voin jäädä huomenna ärrällä käydessä bussin alle. Opiskelijan näkökulmasta yrittämisen riskit ovat kuitenkin kohtuullisen pienet. Yrityksen perustamiseen kuluva rahallinen panostus pyörii muutamissa sadoissa euroissa, jos ei lasketa mukaan osakepääömaa mahdollista osakeyhtiötä varten. Tietysti on myös olemassa alkuinvestointi koneisiin ja kalustoon jos moisia tarvitsee. Meidän tapauksessa teemme töitä tietokoneilla ja meillä molemmilla ne oli jo valmiiksi. Joten itse yrityksen perustamiseen me ei käytännössä investoitu kuin yrityksen rekisteröinnistä aiheutuvat kulut. Toki yrityksemme tarvitsi verkkosivut, mutta järkevät webbihotellit maksavat alimmillaan n. 50 euroa vuodessa, joten tämäkään kustannus ei voi olla esteenä yrityksen perustamiselle. Yrityksestä pääsee myös tarvittaessa eroon kohtuullisen helposti, joten mihinkään yrityksen , opiskelun ja palkkatyön väliseen limboon ei tarvitse jäädä.

Minun näkökulmastani yrityksen perustaminen on ollut erittäin järkevä ja opettavainen kokemus. Nyt olen voinut tehdä töitä pitkälti oman mieleni mukaan, aina kun minulle on parhaiten sopinut. Illalla, aamulla, viikonloppuisin jne. Ehtona toki on, että työt tulevat tehdyksi kuten on sovittu asiakkaan kanssa. Tämän kaiken vapauden lisäksi yrittäminen on opettanut huomattavasti. Sanoisin, että jopa enemmän kuin yliopisto-opiskeluni. Toki asiat mitä olen oppinut ovat hyvin erilaisia. Yliopistossa opitaan teoriaa ja yrittämällä enemmänkin käytäntöä erittäin laajalla skaalalla. Kumpaakaan en vaihtaisi. Olen oppinut myös asioita mitä palkkatöissä ei opi. Olen oppinut ottamaan vastuuta.

Heissan!

Voinko auttaa sinua löytämään etsimäsi?

Grobotti