Kirjoittaminen kannattaa jättää ammattilaiselle

,

Toimittajien ajatellaan vain kirjoittavan juttuja, mutta oikeasti meidän työhömme kuuluu päivittäin valtavasti myös muiden kirjoittamien tekstien lukemista. Tutustumme päivittäin erilaisiin esitteisiin, nettisivuihin, tiedotteisiin ja raportteihin. Aikaa on aina liian vähän, mutta kysymyksiä paljon. Lyhyessä ajassa yritämme hahmottaa, mihin voi luottaa, mitä mikäkin taho tekee ja kuka olisi hyvä haastateltava.

Yli kymmenen vuotta toimittajana ja uutistoimituksen esimiestehtävissä on opettanut minulle paljon siitä, miten Suomessa nykyisin viestitään. Valitettavan usein olen sitä mieltä, ettei esimerkiksi yrityksen nettisivuista tai tiedotteista käy tarpeeksi selvästi ilmi niitä asioita, jotka ovat toimittajille ja tavallisille ihmisille tärkeitä. Tekstit voivat olla esimerkiksi liian pitkiä tai sekavia, ja usein niistä löytyy kirjoitusvirheitä.

Saatan vitsailla omasta ammattitaidostani kertomalla, että osaan vain lukea ja kirjoittaa – selviäisin siis ainakin ensimmäisestä luokasta! Oikeasti vaatii paljon ammattitaitoa osata kirjoittaa erilaisia tekstejä ja poimia isoista kokonaisuuksista esiin ne kaikkein mielenkiintoisimmat ja tärkeät asiat.

Olen kirjoittanut urallani satoja juttuja useisiin suomalaismedioihin. Uutistoimituksen deskissä olen päättänyt tuhansien tiedotteiden kohtalosta. Aloitettuani yrittäjänä syyskuussa 2018 olen iloinen siitä, että voin vihdoin käyttää osaamistani myös muiden kuin media-alan yritysten hyödyksi. Mainostoimisto Groteskin kanssa tarjoamme tekstipalveluja, joista hyötyy niin iso kuin pieni yritys.

Jokainen osaa tietysti kirjoittaa myös itse. Kannattaa miettiä, onko se aina järkevää. Koskaan ennen maailmassa ihmiset eivät ole päivittäin törmänneet niin valtavaan teksti- ja kuvavirtaan kuin nykyään. Erottautuminen vaatii oivallusta, selkeyttä ja ajoitusta, jota median ja mainonnan ammattilaiset pystyvät tarjoamaan.

Yhteistyöterveisin,
toimittaja, yrittäjä
Marika Lehto
www.sanomalehto.fi