Janne mentoroitavana

,

Onko omasta mentorista tai mentoroinnista hyötyä? Hain paikkaa Boardmanin ja Suomen yrittäjien järjestämään mentorointiohjelmaan vajaa vuosi sitten. Yllätyksekseni sain paikan ja varsinainen ohjelma alkoi tammikuussa 2022. Millaista mentorointi on ollut ja miten aktorina oleminen sujuu?

Olin ohjelmaan hakiessa ilmoittanut minua askarruttaviksi aiheiksi henkilöstön johtamisen ja yleisesti henkilöstöhallinnon. Näistä itselläni on selkeästi vähiten kokemusta ja tunnistin selkeitä aukkoja omassa osaamisessa. Ohjelman puitteissa mentori-aktori parit oli valittu valmiiksi hakijoiden toiveiden perusteella ja minulle siunaantui onnekseni huikea Kirsi Kallio, tutustu Kirsiin täältä: https://kirsielinakallio.fi/

Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää oman suhtautumisen olleen jokseenkin skeptinen mentorointia kohtaan. Muistan pohtineeni ensimmäiseen tapaamisen mennessä, mitä tästä tulee ja onko keskusteluista mitään hyötyä kenellekään. Ensimmäiset pari tapaamista mentorin kanssa meni tutustuessa ja jutellessa niitä näitä, lähinnä fiiliksiä hakien.

Mentoroinnin edetessä asenteeni alkoivat muuttumaan ja aloin huomaamaan mentoroinnissa käsiteltyjen asioiden vaikutuksen myös käytännön arjessa. En koe saaneeni yhtä suurta meidän toimintaa mullistavaa pakettia, vaan kasoittain pieniä käytännön työtä helpottavia asioita, vinkkejä ja näkökulmia. Keskusteluissa minulle on välittynyt paljon hiljaista tietoa, jonka oivaltamiseen minulla itselläni olisi todennäköisesti mennyt vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä. Keskustelut ovat joskus rennompia, joskus vakavampia, tärkeimpänä pidän sitä, että suhtaudun avoimesti mentorini sanomisiin. Toisaalta mentorin vastaanottavuus ja kyky ymmärtää on myös isossa roolissa. Kirsin kohdalla molemmat ovat toteutuneet ja olen kokenut saavani erittäin paljon hänen kanssaan käydyistä keskusteluista.

Ohjelmaa on nyt takana 10 kuukautta ja sen kuluessa olen huomannut mentoroinnin edut ja selkeästi ajatuksia avaavan vaikutuksen. Hyvän mentorin osuessa kohdalle hän selkeästi potkii riittävästi ajattelemaan itse, antaen samalla hyviä käytännön ajatuksia ja toimintatapoja oman toiminnan tueksi. Mentoroinnin aikana minun on täytynyt myöntää itselleni olleeni aivan liian skeptinen kyseistä metodia kohtaan.

Tällä hetkellä fiilikset mentoroitavana olemiseen ovat erittäin positiiviset ja aion pyrkiä hakeutumaan mentori-aktori suhteeseen myös tulevaisuudessa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, vaikka omaisi ennakkoluuloja mentorointia kohtaan.

-Janne

P.S. toivottavasti kerrytän itselleni riittävästi tietoa isoksi kasvaessa, jotta voin toimia itse joskus mentorina.