Yrittäkää edes!

,

”Yrittäjä on henkilö, joka yksin tai yhdessä muiden henkilöiden kanssa harjoittaa ja organisoi jotakin yrittäjämäistä toimintaa. Juridisesti yrittäjä on ammattiasema, jossa henkilö harjoittaa liiketoimintaa omaan laskuun ja omalla vastuullaan. Yrittäjä sanana johtuu verbistä yrittää, joka ilmentää aktiivista toimintaa (Ristimäki, 2004). Useimmiten yrittäjällä tarkoitetaan henkilöä, joka harjoittaa omassa omistuksessaan olevaa liiketoimintaa.”

Jep.

Ja mehän yritetään. Vai yritetäänkö? Mehän olemme Tekijöitä! 

Toki yritämme, mutta sanana Yrittäjä on huono. Olemmeko vielä 10 vuoden päästä yrittäjiä – edellyttäen, että Groteski on vielä toiminnassa ja terveyttä riittää – vai olemmeko siinä vaiheessa jo Onnistujia, koska olemme onnistuneet pyörittämään toimistoa jo niinkin kauan. Emme me yritä, me TeemmeLuomme ja Onnistumme sekä otamme itse vastuun omista teoistamme. Synonyymisanakirjasta löytyy synonyymi sanalle Yrittäjä, joka on”Liiketoiminnan harjoittaja”. Onhan se jo astetta parempi, mutta aivan liian kankea. Samat argumentit pätevät myös sanoihin Yritys sekä Yrittäjyys. Joko olisi aika vaihtaa nimeä? Olisi, jos minulta kysytään.

Viime vuosina on monen ammattinimikkeen nimi muuttunut enemmän alaa ja toimintaa kuvaavaksi. Talonmiehestä on tullut kiinteistönhoitaja, lääkintävoimistelijasta fysioterapeutti, kansantalousihteeristä pääekonomisti. Mutta monesti on silti menty metsään kun ammattinimikkeistä on tehty mediaseksikkäitä ja nimi on tavalla tai toisella väännetty englanninkieliseksi. Englanti puolustaa paikkaansa kansainvälistyvässä Suomessa ja alalla, jolla siitä on ihan oikeasti hyötyä tai merkitystä, varsinkin vientialoilla tai aloilla joilla on ”normaalia” toimia kansainvälisesti.

Kolmen viikon oman kokemuksen perusteella voin jo sanoa, että kannatti tehdä tämä ratkaisu tässä vaiheessa, vaikka vielä ei voikaan palkkaa itselleen maksaa. Myös yhteiskunta tuntuu olevan kannustava Yrittäjyyteen  ja Yrittäjien yhteisöt aktiivisia. On itsestään kiinni, miten menestyy, harva sitä pystyy kuitenkaan tekemään ihan itse ja siksi tarjolla onkin runsaasti mahdollisuuksia tulla esiin ja verkostoitua.

Yrittäjät ovat tekijöitä, toteuttajia, innovaattoreita, keksijöitä, puurtajia, onnistujia, tekijöitä…listaa voisi jatkaa pitkäänkin, mutta mikä uudeksi nimeksi, kerro sinä?

Yritetään edes, mutta ennenkaikkea Onnistutaan ja jos Epäonnistutaan niin ainakin siitä pitäisi jotain oppia!