Uudella verkkolevyllä vaikka kuuhun

,

Olemme jo jonkin aikaa käyttäneet toimistollamme vanhaan tietokoneesen rakennetua NAS-asemaa (Network-attached storage, eli verkkolevy) vanhan pienen ja kaupallisen NAS-aseman sijaan. Tallennamme NAS-asemalle kaikki työhömme liittyvät tiedostot, johon kaikilla on pääsy omilta tietokoneiltaan. Näin tiedostojen jako ja yhteinen käyttö on helppoa. NAS:n etuna on myös automaattiset varmuuskopiot riippuen RAID-asetuksesta. Meidän tapauksessa haluamma datan olevan aina säilössä aina kahdella erillisellä kovalevyllä.

Edellinen NAS-asema (Synology 413J) oli kaupallinen ratkaisu, joka hoiti tehtävänsä mallikkaasti pienellä, kevyellä käytöllä. Sen rajoitteet tulivat kuitenkin yhä selkeämmin esille jo kolmen tai useamman käyttäjän yhtäaikaisella käytöllä, sekä varsinkin isojen tiedostojen siirrossa. Olemme etsineet parempaa ratkaisua koko sen aikaa mitä allekirjoittanut on ollut mukana Groteskin toiminnassa (keväästä 2016).

Ratkaisu löytyi lopulta yllättävän läheltä ja edullisesti. Toimistollamme pyöri ylimääräiseksi jäänyt tietokone, jolle ei ollut varsinaista käyttöä. Koneessa on NAS-käyttöön erinomaisesti sopiva AMD:n 6-ytiminen prosessori, jonka kellotaajuus on 2.8 GHz ja Turbo boost -ominaisuudella väliaikaisesti jopa 3.3 GHz. Kellotaajudella ei tässä käytössä kuitenkaan ole niin suurta merkitystä, kunhan prosessori vain kykenee useamman prosessin yhtäaikaiseen suorittamiseen tehokkaasti. Koneessa on myös riittävästi muistia, sekä kotelossa useita kovalevypaikkoja. Koneen lisäksi hankimme kaksi NAS-käyttöön suunniteltua 4 tB kovalevyä. Pienempiä SSD-levyjä meillä oli ennestään. Myös ylimääräisiä muistikampoja löytyi toimistolta , joten ostettujen komponenttien kustannukseksi jäi ainoastaan kovalevyjen kustannus, 278 € (alv24%). Samankaltaisen koneen rakentaa ”tyhjästä” arviolta n. 500 eurolla. Vastaavia kaupallisia NAS-ratkaisuja ei ole oikein saatavilla. Lähelle päästään vasta useampien tuhansien eurojen investoinneilla.

Käyttöjärjestelmäksi valikoitui ilmainen FreeNAS. Asennus onnistui helposti muistitikun avulla ohjeita seuraten. Muutenkin käyttönotto ja asetusten tekeminen oli luultua helpompaa. Tähän päivään mennessä meillä ei ole ollut rakentamme NAS-aseman kanssa yhtäkään ongelmaa joka olisi johtunut itse raudasta tai FreeNAS-käyttöjärjestelmästä.

Koneen tekniset speksit löytyvät alla olevasta taulukosta. Vertailuna vanha NAS-asema sekä kaupasta saatava uusi tehokkaampi NAS-asema (Synology DS1817). Taulukossa on myös esitetty kirjoitusnopeudet asemalla kirjoitettaessa ja sieltä luettaessa. Nopeuden testaamiseen on käytetty samaa 5GB .zip-tiedostoa. Tietokoneet ja NAS-asemat ovat yhteydessä reitittimeen 1 Gb/s LAN yhteyden kautta.

Rakennettu NASVanha NASHarkittu NAS
Prosessori
AMD Phenom II X6 1055T 1.6GHz Marvell Kirkwood mv6282 ARM Annapurna Labs Alpine AL-314 32-bit Quad-Core 1.7 GHz
Muisti16 GB512 MB2 GB
Välimuisti kovalevy240 GB SSDEi oleEi ole
Kovalevytila kirjoitushetkellä4 TB, laajennettavissa8 TBRiippuu levyistä
Kovalevyjä/kovalevypaikkoja 2/44/40/8
RAID1KylläKylläKyllä
Hintan. 500€n. 300€n.1200€
Kirjoitusnopeus asemalle (1. tietokone) 90-110 MB/s 4-8 MB/s max. 125 MB/s*
Kirjoitusnopeus asemalle (2. tietokonetta) 90-110 MB/s 1-3 MB/s
max. 125 MB/s *
Lukunopeus asemalta (1. tietokone) 90-110 MB/s 10-15 MB/s
max. 125 MB/s *
Lukunopeus asemalta (2. tietokonetta) 90-110 MB/s 4-10 MB/s
max. 125 MB/s *

*Teoreettinen maksimi meidän sisäverkossa on 125 MB/s. Käytännössä tämä jää kuitenkin usein saavuttamatta.

Kuten yllä olevasta taulukosta huomataan, toimii rakennettu NAS-asema jokaisella osa-alueella merkittävän paljon nopeammin kuin aiemmin käytössä ollut ratkaisu. Uusi NAS-asema olikin niin nopea, että hidasteena oli toimistomme sisäverkko. Käytännön testimme ovat osoittaneet, että ainakin kaikki toimistomme 5 tietokonetta voi lukea ja/tai kirjoittaa NAS-asemalle samanaikaisesti ilman ylimääräistä odottelua.

Jos aikeissa on hankkia verkkolevy ja nurkissa pyörii vanha tietokone niin suosittelemme rakentamaan oman NAS-aseman. Vanhan tietokoneen uupuessa käytettyjä saa esimerkiksi Taitonetistä. FreeNAS:n asennus käy helposti ja toimintavarmuus sekä laajennettavuus tulevaisuudessa on toista luokkaa kuin edullisemmilla kaupallisilla ratkaisuilla.

P.S. Suoraa vertailua meidän verkkolevyn ja Apollo-ohjelman kuurakettien välillä on hankala tehdä. Sen tiedämme, että arvioiden mukaan iPhone 6 voi olla jopa 30 000 000 (30 milj.) kertaa tehokkaampi kuin raketin kuuhun viennyt tietokone. Joten kehtaamme väittää, että meidän NAS:lla pääsee myös tarvittaessa kuuhun.