Todistetusti diplomi-insinöörejä

,

Janne ja Sami valmistuivat viime vuonna, marraskuun 29. päivä ohjelmistotuotannon diplomi-insinööreiksi Lappeenranta-Lahden teknillisestä yliopistosta. Opiskelujen alkamisesta oli ehtinyt vierähtää jo lähes 10 vuotta, mutta viidennen opiskeluvuoden jälkeen, ei kummaltakaan puuttunut opintosuorituksista kuin diplomityöt. Yrityksiä ja diplomityön aloituksia molemmille kertyi useita, mutta aina jokin “tärkeämpi” tehtävä keskeytti suorittamisen ja niin valmistuminen alkoi tuntua aina vain vaikeammalta ja kaukaisemmalta.

Vuoden 2019 kesä teki tähän kuitenkin muutoksen. Kaveriporukan paine kävi lopulta niin suureksi, että Janne aloitti kirjoittamaan diplomityötä elokuun alussa ja pari viikkoa myöhemmin myös Sami aloitti oman urakkansa. Tästä alkoi hieman alle kolmen kuukauden mittainen rutistus. Oli selvää, että aiheiksi oli valittava sellaiset, joista oli mahdollisimman paljon tietoa etukäteen tai sellainen aihe, jonka opiskelusta sekä yritys, että itse hyötyi mahdollisimman paljon.

Jannen aiheen valinta kävi verrattain helposti. Jannen vuosien itsenäinen opiskelu ja osaaminen hakukoneoptimoinnista päätyi diplomityön kansien väliin. Samilla aiheen valinta ei ollut niin helppoa, mutta lopulta aiheeksi valikoitui verkkosivustojen saavutettavuus, joka oli opeteltava joka tapauksessa.

Syksyllä kummankaan ei siis tarvinnut enempää suunnitella, kuinka päivät saisi kulumaan. Arkipäivät menivät Groteskilla ja illat sekä viikonloput diplomitöiden parissa. Vaikka molemmat kirjoittivat omia töitään ja aiheet olivat täysin erilaiset, niin Janne ja Sami kirjoittivat paljon yhdessä, kuten jo opiskeluaikoina olivat tottuneet. Yhteistyöllä toisen ajatusten, ideoiden ja tekstin sparraaminen oli helppoa ja sujuvaa. Joinakin viikkoina sisältöä syntyi viidestä kymmeneen sivua ja toisina vain muutama kappale. Joka tapauksessa työt etenivät hyvin suunnitellulla aikataululla, jopa hieman etuajassa.

Kun lopulta marraskuun alku koitti, olivat työt viimeistelyä vaille valmiit. Yhteensä sisältöä tuli noin sadan sivun verran. Töiden viimeistelyn jälkeen ne tallennettiin yliopiston omaan verkkokirjastoon ja aikaisemmin kaukaiselta tuntunut valmistuminen oli varma. Nyt muutama kuukausi valmistumisesta, molemmat voimme sanoa, että kaikki kannatti. 

Yritykselle ja tottakai myös itselle, valmistuminen on tuonut positiivista palautetta ja lopputöissä hankittua osaamista, esimerkiksi saavutettavuuden osalta on voitu siirtää samantien käytäntöön. Saavutettavuuden osalta kysyntää asiantuntijuudesta ja teknisestä osaamisesta riittää varmasti nyt ja lähitulevaisuudessa. Hakukoneoptimointi on ollut toimistollamme arkipäivää jo monta vuotta, nyt sitä osataan tehdä vielä paremmin.

Jannen hakukoneoptimointia käsittelevää työtä voi käydä lukemassa täällä. Puolestaan Samin työ verkkosivustojen saavutettavuus löytyy täältä.