Mobiilisoituminen vaikuttaa nyt myös hakukonenäkyvyyteen

,

Mobiilisiyhteensopivien verkkosivujen tärkeyttä on julistettu jo jonkin aikaa. Tämä on tapahtunut lähinnä vain käytettävyyden näkökulmasta. Kuten kaaviosta näkyy, suurin osa verkkosivuselailuista vuoden 2014 jälkeen on tapahtunut mobiililaitteilla. Joten jo senkin takia olisi suotavaa tarjota loppukäyttäjille mahdollisimman hyvä käyttökokemus niillä laitteilla joita he käyttävät.

Verkkoselailun globaalit käyttäjämäärät

Tähän käytettävyyskeskeiseen näkökulmaan on kuitenkin tullut muutos. Tämä vaikuttaa suoraan verkkosivujen näkyvyyteen hakukoneissa. 21.4.2015 Google julkaisi uuden hakualgoritmin, joka priorisoi mobiiliystävällisiä sivuja mobiililaitteilla tehdyissä hauissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mobiililaitteella internetiä selaavat eivät välttämättä koskaan löydä verkkosivuille, jotka eivät ole mobiiliyhteensopivia, vaikka ne vastaisivat täysin käyttäjän syöttämään hakusanaan.

Miten tämä hakutuloksista putoaminen tai parhaimmillaan kokonaan katoaminen voidaan välttää? Mobiilioptimoiduilla verkkosivuilla. Nykyään se tarkoittaa responsiivista verkkosivusuunnittelua, jolla taataan yhteensopivuus kaikkien eri laitteiden ja näyttökokojen välillä, parhaimmillaan täysin saumattomasti. Jos verkkosivut eivät ole mobiiliyhteensopivat, kannattaa niiden uusimista harkita vakavasti. Toki vanhat sivut voi mobiilisoida, mutta paremman lopputuloksen saa kun rakennetaan ainakin ulkoasu uudestaan. Työjärjestys tässä jälkimmäisessä vaihtoehdossa on huomattavan paljon järkevämpi, mobiililaitteiden käyttö edellä. Aloitetaan suunnittelu mobiililaitteista jotka asettavat eniten rajoitteita niin tehon kuin näytön koon suhteen. Isompaan ja tehokkaampaan suuntaan on helpompi mennä, kun taas pienempään ja rajoitetumpaan mentäessä pitää aina tehdä kompromisseja.

headnought-verkkosivut
Responsiivinen verkkosivu toimii kaikilla laitteilla.

Mobiilisivujen pitäisi nykyään olla de-facto verkkosivuja hankittaessa. Varmista aina ennen verkkosivujen tilaamista, että saat mobiiliyhteensopivat verkkosivut. Tällä saavutetaan paras mahdollinen näkyvyys ja käytettävyys kaikilla laitteilla. Nyt on myös viimeistään se hetki kun mobiiliyhteensopimattomat verkkosivut tulisi uudistaa ja tuoda nykypäivään.

Voit tarkistaa verkkosivujesi mobiiliyhteensopivuuden Googlen mobiililaitesoveltuvuustestillä.

 

http://googlewebmastercentral.blogspot.fi/2015/04/faqs-april-21st-mobile-friendly.html