Rovaniemi–Mikkeli 5-0

,

iphone4_vertailu

Mikkelistä ollaan tekemässä Suomen ensimmäistä digitaalista kaupunkia. Kaupungin uutiskirjeen mukaan ”verkkosivusto uudistuu asiakaslähtöisesti Lupaus 2016 -ohjelman hengessä. Kehittynyt hakutoiminto ja yksiselitteinen sisältö takaavat tiedon löytämisen palvelun tuottajasta riippumatta.”

Viime viikolla julkaistiin uudistettu kaupungin verkkosivusto osoitteessa mikkeli.fi.

Kaupungin viestintäpäällikön Satu-Mari Tolosen mukaan sivustoa ollaan kehittämässä Rovaniemen kaupungin sivuston suuntaan. Otetaan vertailukohdaksi siis Rovaniemen kaupungin sivusto osoitteessa rovaniemi.fi.  Tuntuu epäreilulta edes vertailla näitä kahta sivustoa keskenään, koska Mikkelin sivusto on julkaistu pahasti raakileena. Mutta vertaillaan nyt kuitenkin, koska jos sivusto on julkinen, sen olettaa myös olevan toimiva ja ”valmis”. Beta-versio on jätetty taakse, käyttäjäpalautteesta on otettu opiksi ja sivusto on nyt käytössä.

 

ENSIVAIKUTELMA

etusivut-rinnakkain

 

 

Rovaniemen sivuston ensivaikutelma on raikas ja hallittu. Asiat tuntuvat olevan paikoillaan ja selkeästi esillä. Sivuston ylälaidassa on kattava valikko sisältöihin. Jo ensimmäinen näkymä antaa hyvin vaihtoehtoja tiedon löytämiseksi. Suuret kuvituskuvat ja pienemmät sisältöön liittyvät kuvat luovat kotoista tunnelmaa ja värittävät kokonaisuutta.
Mikkelin sivusto näyttää jo ensivilkaisulta keskeneräiseltä ja ennen kaikkea karulta ja kliiniseltä. Hajanaisesti sijoitetut elementit kelluvat valkoisella taustalla. Kokonaisuudesta ei löydy jämäkkyyttä eikä vakuuttavuutta. Ainoat kuvat liittyvät ajankohtaisiin asioihin ja näyttävät olevan kuvapankin aineistoa.
Piste Rovaniemelle. Ensivaikutelman perusteella lähtisin Rovaniemelle.

 

NAVIGAATIO

Rovaniemen sivusto tarjoaa useita selväkielisiä linkkejä alasivuille. Valikoiden hierarkia on selkeä ja pääkohtia on kuvitettu ikoneilla. Tieto löytyy loogisesti järjestettyjen valikoiden ansiosta, ja käyttäjää ilahduttaa esimerkiksi haetuimpien sivujen listaaminen heti etusivulle.

Mikkelin navigaatiota ei voi edes hyvällä tahdolla kehua ymmärrettäväksi. Miksi ihmeessä samassa näkymässä tarjotaan samanniminiä linkkejä kaksi kappalein? Jo etusivulla näkyy kaksi Ajankohtaista-väliotsikkoa. Alasivujen alavalikot eivät kerro aktiivisuudestaan toisin kuin Rovaniemen sivustolla, jossa aktiivinen linkki on lihavoitu. Käyttäjä on hukassa kuin muumit Mikkelin torilla.

Käyttäjä saa aavistuksen navigaation puutteellisuudesta jo katsoessaan päävalikkoa, jossa on kolme valintaa: Elä ja näe, Palveluopas ja Tietoa Mikkelistä. Elä ja näe -valinta, jonka paikka olisi jossain aivan muualla kuin Etusivu-linkin vieressä, johdattaa kävijän ulos mikkeli.fi-sivustolta visitmikkeli.fi-sivustolle.

mikkeli-navigointi2

 

Mikkelin Palveluoppaan kahdenlainen navigaatiologiikka tuntuu sekavalta. Aihekokonaisuudet esitetään tekstilinkkeinä ja asiakasryhmät on jaettu sinisiin laatikoihin.

mikkeli-navigointi

 

Mikkelin sivuston yläosan oikeassa laidassa on valikoima sinisiä ikoneja, joiden merkitys selkenee vasta nappeja painelemalla. Napeille ei ole asetettu edes tooltippejä, eli ne eivät kerro itsestään kun hiiren vie päälle. +-ikoni löytyy sekä ylä- että alaosasta sivustoa. Ylhäällä olevaa plussaa painamalla saa päävalikon alla olevan alavalikon avattua pysyvästi näkyviin. Alhaalla oleva plussa ei sitten teekään mitään muuta kuin vaihtuu miinukseksi.

mikkeli-karttalinkki

 

Kartta-ikonin linkki johtaa Viihdeuimala Rantakeitaan osoitteeseen. Ehkä se sitten on looginen paikka aloittaa navigointi kaupungin kartalla… Kartta-sivua alaspäin selaamalla päädytään kuudenkymmenenkahdeksan (siis 68!) kohdan valikkoon, jonka linkit eivät johda mihinkään. Arvailujen varaan jää, mitä valikolla on ajettu takaa.

Kumpikin sivusto tarjoaa murupolun, josta selviää oma sijainti laajalla sivustolla.

Piste Rovaniemelle. Laajan tietosisällön tarjoaminen loogisesti on haasteellista. Rovaniemi on onnistunut luomaan selkeän navigoinnin. Se näyttää helpolta kun sen osaa.

 

VISUAALINEN ILME

Mikkelin sivustolla esiintyy harmittavan paljon typografisia kömmähdyksiä. Varsinkin otsikoiden tekstit on välistetty ja rivitetty miten sattuu. Sanat puuroutuvat yhdeksi möntiksi ja rivit sekoittuvat toisiinsa. Luettavuus heikkenee ja uskottavuus rapisee. Mikkelin sivustolla esiintyy harmittavan paljon outoja sanojen tavuttumisia. Pienen näytön pieni tila on haasteellinen varsinkin suomen kielen pitkille sanoille, mutta Rovaniemen sivusto selviää tästä huomattavasti paremmin.

iphone4_tavutus
Mikkelin sivuston typografiaa. Palveluopas-valikko tulee otsikon ja sisältötekstin väliin.

 

Tämä on jo tullut sanottuakin, mutta kootusti: Mikkelin sivusto on visuaalisesti keskeneräinen, karu ja kliininen. Houkuttelevuus ja ihmislähtöisyys loistavat poissaolollaan. Missä ovat ihmiset?

Rovaniemen sivusto lepää Mikkelin sivuston tapaan valkoisella pohjalla, mutta paikkakunnalla kuvatut kuvat ja suuret väripinnat onnistuvat luomaan kokonaisuudesta jämäkän ja vaihtelevan. Ilme on raikas ja selkeä. Typografia on hallittua.

Olemme Groteskissa samaa mieltä kaupungin viestintäpäällikön kanssa; kannattaa ottaa oppia Rovaniemen sivustosta.

Piste Rovaniemelle.

 

TOIMIVUUS MOBIILISSA

 

iphone4_vertailu

Kumpikin sivusto on selvästi rakennettu alusta lähtien mobiili mielessä; ne tarjoilevat sisältöä käytettävissä olevan tilan mukaan. Mikkelin sivuston keskeneräisyys näkyy myös tabletilla, jossa elementit eivät asetu toisiinsa nähden oikeaan linjaan. Lisäksi sisältö on tasattu vasempaan laitaan ja kokonaisuus näyttää epätasapainoiselta. Ongelman ydin paljastuu vasta kun sivuja selaa älypuhelimella: kaikki elementit eivät mukaudu puhelimen kapeaan näyttöön. Terveisiä tekniikkaosastolle: täällä tarvitaan pikaista korjausta!

Mobiilikäyttäjää kiusataan Mikkelin sivulla elementtien epäloogisella sijoittelulla: Palveluopas-navigaatio tulee otsikon ja sisältötekstin väliin ja katkoo siksi alasivujen luettavuutta. (Katso Hulivilikarnevaali-sivua esittävä kuva tuossa ylhäällä.)

Rovaniemen sivusto taipuu mobiiliin pykälää paremmin. Tekniikka on pääosin kunnossa. Vastaan tulee harvakseltaan varsinkin älypuhelimen pienellä näytöllä käyttöä haittaavia tilanteita; tekstirivi jatkuu näytön ulkopuolelle ulottumattomiin eikä sitä saa sieltä esiin millään konstilla. Navigaatiot on toteutettu nykymuodin mukaisesti alasvetovalikkoina, jotka toimivat kuten pitääkin. Navigaatio tulee käyttöön vain tarvittaessa eikä se häiritse sisällön esittämistä kuten Mikkelin sivustolla.

Piste Rovaniemelle.

 

MUUTA

Mikkelin sivustolle on jäänyt outoja termejä, jotka eivät kuulu julkiseen käyttöön tarkoitetulle sivustolle. Palvelukortti voi olla kuvaava nimitys suunnittelijoille, mutta ei se aukene sivuston käyttäjälle. Varsinkin kun näkymä ei anna millään tavalla visuaalisia viitteitä kortista. Samanlaista kapulakieltä ja beta-version väliaikaistekstiä edustaa Palvelun käyttöönotto -otsikolla varustettu tietolaatikko tietosivujen lopussa. Vai kuulostaako ehkä luontevalta lukea Puistokonsertit-sivulta, että ”Palvelun käyttöönotto: Puistokonsertteja järjestetään eri puolilla Mikkeliä mm. Kirkkopuistossa ja Naisvuoren ylätasanteella”?

Rovaniemen sivusto tarjoaa sosiaalisen median sisältöä avattuna, eli uudet jutut näkyvät yhdellä vilkaisulla. Lisäksi löytyy nappi, jonka kautta sivun voi jakaa omiin verkostoihinsa. Mikkeli tarjoaa linkit kaupungin Facebook-sivulle ja YouTube-kanavaan. Sivuja voi jakaa Twitteriin, Facebookiin ja Google+:aan.

rovaniemi-some

 

 

KAUAS ON PITKÄ MATKA

On hienoa, että Mikkeli tähtää digiosaajaksi ja asettaa riman korkealle. Nyt nähdyn perusteella matka on pitkä ja suuntaakin täytyy vielä tarkistaa.

Malttia Mikkeli! Sivusto julkaistaan vasta sitten kun se on julkaisukunnossa. Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, ja tällä kertaa vaikutelma on kökköinen. Tämä sivusto ei edusta kaupunkia, joka pyrkii Suomen ensimmäiseksi digitaaliseksi kaupungiksi. Onneksi sivusto ei tarjoa sisältöä muilla kielillä. Pidetään tämä ihan vain omana tietonamme siihen saakka kun saadaan homma kuntoon!