Hyvinvointia ja testejä älysalissa

,

Osana Jyrkin johtajakoulutusta pääsimme kaikki testaamaan jokaisen omaa kokonaisvaltaista hyvinvointia Active Life Lab -älysaliin. Kuuden erilaisen testin tuloksena saatiin melkoisen kattava tulos omasta kropasta. Ja olihan se mukava aamupäivä poissa toimistolta.

Active Life Lab on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitysyksikkö, joka toimii Mikkelissä Saimaa Stadiumin tiloissa. Yksikkö, älysali tai oikeastaan peruskansalaisen silmin ”huippuvarusteltu kuntosali” on täynnä erilaisia mittausvempeleitä ja tuttujakin kuntosalilaitteita. Isot videoseinät, näyttävät laitteet ja pelialustat kertovat kuitenkin jo heti sisään astuttaessa, että tiloissa tehdään vaativaa tutkimusta ihan tosissaan.

Meidät otettiin vastaan erittäin ystävällisesti ja mutkattomasti. Vaatteiden vaihdon jälkeen oltiinkin jo kuntosalin, anteeksi, siis tutkimusyksikön puolella. Kaikille jaettiin sykemittarit sekä tabletit.

Alkutietojen syötön jälkeen menimme kehonkoostumusmittaukseen, joka on varmasti monelle tuttu juttu. Seisotaan hetki vaakaa muistuttavalla laitteella anturikahvat käsissä. Ei sattunut yhtään. Seuraavana vuorossa oli sykkeen mittaus, jolla saatiin arvot leposykkeelle sekä sykevälivaihtelulle. Mittaaja otti tabletin jakäynnisti sykemittauksen. Tablettia ei muuhun sitten tarvittukaan. Kolmantena mitattiin valtimoiden jäykkyys kajoamattomalla pulssiaaltomittarilla oikeasta olkavarresta. Mittauksessa saadaan tulokseksi verenpainelukemat, valtimon jäykkyyslukemat sekä arvio omien valtimoiden iästä. Siitä siirryttiin sujuvasti 6 minuutin mittaiseen kävelytestiin juoksumatolle.Jalkojen voimataso mitattiin staattisella jalkaprässillä, joka oliviides mittaus. Puristusvoimatestissä mitattiin käden lihasvoimaa, joka yleensä kuvaa hyvin myös yleistä lihasvoimaa. Ja siinä se sitten olikin.

Aikaa mittauksiin kului noin puolitoista tuntia viiden hengen porukalta ja meitä ohjasi kolmen hengen ammattitaitoinen tiimi. Tiimin vetäjä Viljo Kuuluvainen piti lopuksi vielä päätöskeskustelun, jossa oli mahdollista kysyä tutkimuksen tuloksista. Kaikki saivat välittömästi henkilökohtaiset tulokset mukaansa ja tietoa tulikin melkoisesti. Tulokset oli selitetty ymmärrettävästi, mutta nykyaikaa voisi olla, että ne saisi myös sähköisessä muodossa omaan sähköpostiin. Vinkkinä myös muille: älkää ottako aamuaikaa, jos olette tottuneet syömään aamupalaa, sillä ennen testejä pitää olla syömättä 3 tuntia. Pieni – joskin positiivinen – ongelma oli se, että sykemittauksessa ei olisi millään malttanut istua 20 minuuttia paikoillaan.

Kokonaisuutena kokemus oli erittäin mukava ja myönteinen. Kaikilla oli ennenkaikkea hauskaa ja tunnelma ”laboratoriossa” oli rento, vaikka ennakko-odotus testeistä oli tieteellisen tiukka. Käynti labrassa sopii hyvin vaikkapa osaksi TYKY-päivää ja siitähän voi sitten jatkaa vaikka hienon Stadiumin kiipeilyseinälle!